5 заболявания най-срещаните и коварни

От както свят светува, съществуват множество и различни болести. И докато в миналото много от тях са застрашавали живота на хората, а днес ни изглеждат съвсем безобидно нещо, то те биват изместени от други „по-модерни“ и по-коварни заболявания. Кой, знае, може един ден нашите наследници да гледат на тях, като на безобидни заболявания.

Чумата, бичът на XVII в., СПИН, заболяването на XX в., диабет, захарната болест, която в миналото безпощадно взимала човешки животи. Измежду тези векове имало наличие на множество други заболявания по хората, които били причинители за епидемии, вируси и носели смърт.

В настоящият XIX в. можем с основание да твърдим, че човечеството е достигнало до умопомрачителни теории, доводи и резултати, преборило се е с не малко смъртоносни заболявания. Нека се спрем и на 5 болести, които днес са смятани за често срещани и коварни заболявания:

  1. Ракови заболявания – поради многото вариации на разпространение в човешкото тяло, ще ги разгледаме под общо названия. Истината е, че раковите болести се предават по наследство, но това не е задължително условие. Ако повече от трима души в рода са онкоболни, може да има голям риск, от предаването му на поколения. Застрашените от това заболяване, трябва да са внимателни и да следят хормоналният баланс, да правят профилактични прегледи, да се хранят и живеят здравословно.
  2. Диабет – рискът от развитието му нараства, когато някои от родителите е болен от него. Застрашените от заболяването трябва да се пазят от рязко напълняване. Последното е като стартов бутон за развитие на диабет. Вирусните заболявания също са опасни и могат да отключат болестта. Профилактика придружена от следене на кръвната захар е разумно решение, както и посещенията при ендокринолог.
  3. Остеопороза – фрактури и счупвания, тежки травми и неплътни тъкани и кости, може да говори за риск от заболяването. Профилактиката срещу него съветва по-често излагане на слънце, заради витамин D, консумация на храни, богати на калций и фосфор.
  4. Затлъстяване – от това заболяване никой не е застрашен, особено, ако единият от двамата родители страда от него. Изследванията на щитовидната жлеза, храненето в норми, следене на нивата на черен дроб, надбъбречна жлеза и задстомашна жлеза са задължителни. Спорта е препоръчителен.
  5. Нервни кризи – психиката е най-неустойчивата система в организма на човек, тя често и лесно се подава на „дефектни“ гени. Препоръчва се спокойна среда и избягване на емоционални и физически претоварвания. Разходки сред природата, билкови чайове, йога, музика и здрав сън са помощници в борбата с напрежението, нервността и стреса.